Ráadás! És további 5+1 HÚSVÉTI kreatív 5LET


Mivel azt szeretném, hogy minél többen megtaláljátok a kedvetekre való tevékenységet, és ha eddig nem sikerült volna, akkor most újra megpróbáljalak egy kis  alkotásra serkenteni Benneteket, így hoztam még további 5+1 elfoglaltságot az idei ünnepre. angel

Biztos vagyok benne, hogy készül jó pár gyönnyörű dolog! yes

Mindenképp nézzétek végig a cikket, mert végül még az is előfordulhat, hogy nem csak  egy-két tippet tanultatok meg a leírásokból, és nem csupán tapasztalatot nyertetek, hanem esetleg még valami mást is... cool heart

11. Zsugorodó fólia

 

 

 

 

 

 

 

 

Újévkor már készítettünk lóheréket, de az már régen volt!  cheeky

Elő a maradékokkal, és a nyuszikat, tojásokat, bárányokat, csibéket rárajzolni, kivágni, színezni! Ne felejtsük el kilyukasztani előtte, ha függeszteni szeretnétek. Be a sütőbe, max. 5 perc és készen vannak a szebbnél szebb alkotások.
A részletes leírást itt találjátok. Hajrá!

 

~~~~~  ¤¤¤  ~~~~~

 

12. Hímzett tojások

Ahogyan az alapöltéseket megtanultuk az előző cikkekben, most igazán hasznát tudjuk venni a készülődéskor.

Ha nagyon egyszerű mintát választunk, vagy rajzolunk magunk is, biztosan sikerülni fog a munka!

Tojásfestés minták: sablonokból

Hímzés alapöltés: előző cikkből

Mi kell hozzá?

 • bármilyen megmaradt anyagdarab,
  legalább 9x18 cm, mint egy kisebb fotó mérete
 • ceruza
 • fonál
 • kartonpapír az alaphoz
 • kartonpapír a hátulja letakarásához
 • ragasztópisztoly
 • hűtőmágnes, vagy szalag

Hogyan készül?

 1. Győződj meg róla, hogy nem engedi a színét az anyag! Különben befoghatja a hímzést és a végén ez igen nagy bosszúságot tud okozni. Ha engedi a színét, előzetesen áztasd ecetes vízbe, aztán nyomkodd ki, és szárítsd meg.
 2. A tojás alakot, a választott mintát átrajzoljuk az anyagra grafit ceruzával. Én szabadkézzel szoktam megrajzolni. Próbálj viszonylag vékony vonalakat rajzolni, hogy pontosan tudj hímezni. Ha eltévesztetted, és rossz lett az egész, nem baj! Mosd ki az anyagot, és kész, újra próbálkozhatsz.
 3. Fogd a tűt, az ollót, és a fonalat, és a tanult módon hímezd ki a mintát. A láncöltés picit nagyobb koncentrációt igényel, mint a száröltés, vagy a laposöltés, ezért erről videót is készítettem, megnézheted itt.
 4. Ha elkészültél, át kell mosni az anyagot, mert bármilyen tiszta kézzel is dolgoztál, bekoszolódik, valamint a rárajzolt grafitot is munka közben akaratlanul is szétkented az anyagon, fonálon, úgyhogy irány a mosás. Ezt nagyon egyszrűen tudod intézni: pici vízbe pici folyékony mosószer, picit összedörzsölni, és csak alig, hogy ne sérüljön a hímzés, kiöblíteni, és félig megszárítani. Vasald ki a visszáján.
 5. Vedd elő a vastagabb kartont, és ami a hímzésedhez a körvonalat adta, tojás alakot rajzold át rá, vágd ki.
 6. A hímzésedet a tojás széle körül 1-1,5 cm ráhagyással vágd körbe, tegyél kisebb bevágásokat körben, hogy könnyebb legyen felragasztani a kartonra.
 7. Fogd a ragasztópisztolyt, és a hátulján kezdd el kicsi szakaszonként ráfeszíteni az anyagot, úgy hogy mindig csak kevés ragasztót nyomsz a kartonra, az anyag alá.
 8. Ha körbeértél, még igazíthatsz rajta, mert a karton is alakítható, az anyag is valamelyes rugalmas.
 9. Jön a hátlap, egy másik kartonból. Ez a tojás méreténél 1-2 mm-rel kisebb legyen. Felragasztjuk papírragasztóval. Ha függesztve lesz szalaggal, akkor alá kerüljön bereagasztva a szalag.
 10. Hűtőmágnes kerül a hátuljára, és már tehetitek is ki a gyönyörű dekorációtokat.

 

~~~~~  ¤¤¤  ~~~~~

 

13. Húsvéti dobozok

Nos, tyúkocskás tojástartó, nyuszis csokigyűjtögető répakosárka már volt, de nem árt, ha mégis van valamilyen kis dobozka, amibe az elrejtett apróságokat lehet pakolni a tojáskeresés során. Készítsék el ezt előre, maguknak a gyerekek, a ráhangolódást segítendő! Gondoljatok bele, úgyis annyi mindent készen kapnak…

 

Mi kell hozzá?

 • bármilyen doboznak meghajtható vastagabb papír, karton
 • az sem baj ha nem túl szép, majd befedjük
 • bármilyen félretett, a célnak megfelelő kisebb papír- vagy műanyagdoboz, konzervdoboz, könnyű fadoboz, ami díszíthető, szerelhető
 • puha grafit ceruza, vonalzó
 • olló, ragasztó, filctollak, színes ceruzák, zsírkéták a rajzoláshoz
 • szalagok, díszek, matricák, formalyukasztó lehetőség és kedv szerint
 • bármilyen húsvéti sablon

Hogyan készül?

 1. Előkészítjük a dobozt, vagy doboznak valót: ha kész dobozzal dolgoztok, figyeljetek rá, hogy tiszta legyen a felülete, az esetleges sérüléseket előzetesen javítsátok, ha kell, csiszoljátok és távolítsátok el róla a balesetveszélyes dolgokat, kapcsokat, szegeket, éleket.
 2. Ha kartondobozt készítetek, akkor ahhoz sok-sok mintát találtok, különböző alakúakat itt. Ezeket kedvetek szerinti méretben ki tudtok nyomtatni, vagy felnagyítva átrajzolni a monitoron egy fehér papírra, nyilván óvatosan…
 3. A sablont át kell rajzolnotok a választott kartonotokra. Ezt többféleképpen is megtehetitek, indigóval, vagy kivágva a sablont. Fontos, hogy mindig puha ceruzával tegyétek, és halványan, hogy az átrajzolás, még ha belülre is kerül, ki tudjátok a látszó részeket esetleg radírozni utólag.
 4. Játszhattok a sablonokkal: próbáljátok kitalálni, hogy vajon melyik milyen térforma lesz végül?
 5. A hajtásoknál a papírt mindig érdemes karcolni, így sokkal szebben hajtható.
 6. Összeállításnál mindig a ragasztandó, kiálló részeket ragasztózzátok, így nem lesz belül össze-vissza maszatolva a doboz.
 7. Egyszerre mindig csak egy helyen ragasszatok! Fogjátok össze az illesztésnél, és várjatok kicsit, míg szárad a ragasztó. Csak semmi kapkodás... 
 8. A papírmunkáknál nagyon fontos a pontos illesztés és a türelem, hogy lépésről lépésre haladjatok, egyik illesztést a másik után. A sok kicsi precíz lépéstől lesz a végén nagyon szép az eredmény!
 9. Amint kész a doboz-alapotok, rákerülhetnek húsvéti motívumok. Nyuszi, bárány, csibe, virág, amit szeretnétek: mintákat szintén találtok itt.
 10. Variáljátok 3 dimenzióssá a nyuszit vattapamacs farkincával kombinálva, vagy külön masnit kötve rá, bárányka nyakára pici csengettyű, hobbifilcből tegyetek rá füvet, egy-két apró fa-díszecske, katicabogár, pillangó is kerülhet rá, vagy lehetnek a virágok közepei kicsi színes gombokból is. Minden a fantáziátokon múlik!
 11. Nézzetek körül, mi van még otthon? Így az újrahasznosítás gondolatát, módszerét a gyerekek is a gyakorlatban megtanulják. Hagyjuk, hogy ők maguk is ötleteljenek, mivel tudnak még kombinálni, mit látnak maguk körül, ami felhasználható.

 

~~~~~  ¤¤¤  ~~~~~

 

14. Húsvéti mandalák

 

Ha mégis túl nehéznek érzitek a hímzést, mert még aprócska a gyerkőc hozzá, vagy egyszerűen csak nem a ti világotok, esetleg a srácok nem éreznek elegendő késztetést ehhez a tevékenységhez, akkor vegyetek elő egy használt CD lemezt és készítsetek húsvéti dekoráció gyanánt mandalát!

Mivel nekem egy anyák napi mandala mintapéldányom van készen, és sajnos idő hiányában húsvétit most nem volt érkezésen készíteni, nézzétek ezt el nekem...

A mandalákról részletesen itt írtam, a mintákat is itt megtaláljátok.

Mi kell hozzá?

 • Színes ceruza / filctoll / zsírkréta / festék
  / dekorhomok / szórógyöngy / termések
 • használaton kívüli CD lemez
 • nyomtatott / saját rajzolt minta
 • olló, ragasztó

Hogyan készítsd?

 1. Vágd ki a sablont, vagy rajzolj CD lemez méretű saját mandalát.
 2. Ha színezed, vagy fested, akkor ez a lépés következik: színezés után ragasszárok fel a CD lemezre. Vigyázzatok, ne legyen túl sok a ragasztó, mert eláztatja a színezést, és összefolyik a munkátok.
 3. Ezt követően a hátuljára tehettek ennek is mágnest, vagy függesztéshez szalagot, ekkor még kerüljön rá egy fedő kartonlap is.
 4. Ha szórjátok dekorhomokkal, vagy szórógyönggyel vagy termésekkel, akkor először ragasszátok fel a sablont a CD lemezre, azután a hátuljára tegyétek a függesztőt és rá egy kartont.
 5. Ebben az esetben csak most következik a szórás.
 6. Ha hűtőmágnes lesz, minden rész száradását várjátok meg, és csak ezt követően ragasszatok rá mágnest.

 

~~~~~  ¤¤¤  ~~~~~

15. Vasalható gyöngy

Lehet, hogy már rég elfelejtettétek, hogy ott lapul a szekrény alján egy rakat műanyag vasalható gyöngy? Hát akkor itt az ideje elővenni, és készíteni belőle valami témához illőt!

 1. készítsétek 3D-ben 
 2. szalvétatartónak, asztaldísznek
 3. készítsetek több kisebb darabot, amiket azután szalagokkal összefűzöl, és az ablakba függesztesz
 4. készítsetek apró virágokat, pici csibéket, fűszálalakt, amiket a húsvéti dobozkára ragaszthattok fel díszítésképpen
 5. készítsetek egyedi mintákat, tervezősablonra is tervezhettek!

 

~~~~~  ¤¤¤  ~~~~~

 

+1 RÁADÁS ÖTLET

 

 

16. Spatula könyvjelzők

És ha akad kicsivel több idő majd mostanában, abból mindenképpen fordítsatok valamennyit nyomtatott könyvek olvasására is!

Készülhet hozzá valamiféle húsvéti könyvjelző is emlékbe, például nagyobb spatulából, dekorgumival, zseníliadróttal, gyöngyökkel, fagolyókkal…

A lehetőségek szinte végtelenek devil

 

Most pedig...

 

FIGYELEM! NYEREMÉNYJÁTÉK!

Ha kedvet kaptatok, és készítettetek valami gyönyörűséget
bármelyik bemutatott ötletünk közül,
ne habozzatok LEFOTÓZNI!

A fotókat küldjétek be hozzánk e-mailben nevetekkel együtt!

Minden beküldő munkáját
KÖSZÖNET! Kuponnal jutalmazzuk 500 Ft értékben

A legszebb munkákért
JOKER Kupon az ajándék 2.000 Ft értékben

 

Küldjétek be a fotókat e-mailben: info@nyirkapapirvallalat.hu

 

Beküldési határidő: 2020. április 30., csütörtök 24:00 óra

Fődíjak kihirdetése: 2020. május 3. vasárnap 18:00 óra

A fődíjas munkákat közzétesszük.

A gyerekek sikerélményét,
és a ti gyerkőceiteket segítő szülői odaadásotokat
mi most ezzel az elismeréssel is szeretnénk támogatni,
személyes kontaktus hiányában.

A KÖSZÖNET! Kuponokat a fotók beérkezését követően 1 napon belül küldjük e-mailben.

A Fődíjasoknak a JOKER Kuponokat a kihirdetést követő 1 napon belül, szintén e-mailben küldjük meg.

Mire használhatóak fel a Kuponok? Nézd meg itt!

Az Adatkezelési tájékoztatónkat itt tudjátok elolvasni.

~~~~~  ¤¤¤  ~~~~~

 

KELLEMES ÜNNEPEKET
ÉS TARTALMAS EGYÜTT ELTÖLTÖTT IDŐT KÍVÁNOK!
 
Nóra