Koncentráció fejlesztés – Hímzés (1. rész)

Az otthon végezhető kreatív tevékenységek tárháza szinte végtelen...

bárki azonnal mond legalább 10 dolgot, amit a gyerekekkel meg tudna valósítani – ha lenne ideje… mert hogy a munka mellett kell főzni, mosni, takarítani, csekkolni a házit, segíteni a digitális tanulásban, önfejleszteni, sportolni, frissnek kipihentnek lenni… pillanatok alatt elolvad a 24 óra...

 

Az időnk véges - mégis van megoldás.

 

Te mennyire vagy fókuszált?

Sokszor észre sem vesszük, hogy legelőször saját magunknak kell a koncentrációt elsajátítanunk, mielőtt a gyerkőctől elvárnánk. Hiszen konkrétan ez történik a legtöbbünknél: végtelen task list, sok nem kívánt felesleges feladat, nyomtatványok, regisztrációk, rendelések, időpontokat észbentartani, azt sem tudjuk hol áll a fejünk, pár szót is kéne váltani néhány emberrel.

Ugorjunk tehát: amint megvagyunk az időbeosztás megtanulásával, javíthatjuk hatékonyságunkat saját koncentrációs képességeink fejlesztésével is, óriási lesz az eredmény. (Arról nem is beszélve, hogy az időbeosztás csak úgy lesz fenntarthatóan működőképes, ha van kellő fókusz...wink) Bull's eye-t dobni, célt elérni, megvalósítani az álmainkat: csak így tudjuk. Közhely manapság már sajnos, hogy egyre több és több gyerek figyelemzavarokkal, viselkedészavarokkal küzd. Megoldás erre a rendszeres alkotó tevékenység, az elmélyülés, ebben biztos vagyok. Teremtsük meg erre a lehetőséget!

Legyen igazi ÉLMÉNY és váljon SZOKÁSSÁ a kreatív tevékenység

amelybe belefogtunk, s nem pusztán időtöltés, ami alatt „leültünk egy kicsit”, „mégis, azért alkottunk valamit”, „foglalkoztunk kicsit a gyerekkel”. Így lesz hatásos, és koncentrációfejlesztő. Legyen fontos, mint a fogmosás, a mozgás, vagy az étkezés. Csiszolja az elmét, kikapcsol, mégis figyelemre késztet, végül pedig dicséretet adhatunk magunknak érte.

Ezt segítendő, indítom ezt a sorozatot

amelyben cikkről cikkre igyekszem a lényegét egy-egy technikának megragadni, hogy hogyan időzzünk el, mélyedjünk bele és segítsük a gyerekeket is ehhez, hogy szokásunkká váljon és fejlődjön a koncentrált figyelmünk, türelmünk. Remélem, nem lesz haszontalan.

Elfogult vagyok, ezért először is próbáljuk ki a HÍMZÉST!

Ez egy olyan tevékenység, amitől a legtöbb ember hátán feláll a szőr, mert túl aprólékos, nem halad, vacakol a franc a fűzögetéssel, nincs elég színű fonalam, az anyagot még be is kell szegni, folyton eltünteti valaki a kisollómat, nem látom elég jól, ott maradtak már megint a szöszök, elrontottam, visszafejteni egy élet, persze, utána még mossam és keményítsem, ráadásul össze-vissza szurkáltam magam… rémes…a fene vigye el, aki ezt az egészet kitalálta…

Mintha tegnap lett volna, olyan tisztán emlékszem...

középsős ovis voltam, nagymamámnál a sparhelt mellett, az asztalnál ültünk. Csodáltam, amilyen szépeket hímzett, és kértem, hogy tanítson meg engem is. Először nevetett, mondta, hogy én balkezes vagyok, ő nem tud ballal megtanítani engem, csak jobb kézzel. Hát akkor jobb kézzel fogom megtanulni, nincs mese.

Levágott egy kis darabkát egy használaton kívüli lepedőből, beszegte nekem kézzel, rárajzolt egy grafit ceruzával házikót, virágokat, és megtanította a száröltést. Lassan előbb hosszabb öltésekkel, úgy lesz szép, ha egyformák, aztán ha már jól megy, egyre kisebbeket kell ölteni, hogy még sokkal szebb legyen. Hogy kezdjük el, hogy fejezzük be, hogy haladjunk ívben. Akkor alakzatokat is rajzoltunk együtt, egyenes vonalat, hullámvonalat, cikk-cakkot, köröket és négyzeteket, ezeket hímeztem ki. Ezek közül az első munkák még ma is megvannak, anyu eltette, a holnapi cikkbe befotózom majd.

Így szerettem bele a hímzésbe. És ami a legfontosabb: egy életre megmaradt az élménye és az emléke az együtt töltött időnknek, a teljes odafigyelésnek, a sikerélménynek. Mamám ügyesen tanította meg fokozatosan, lépésről lépésre a különböző öltéstípusokat, az apró trükköket, hímzést és varrást egyaránt.

Miért jó a figyelem összpontosításának javítására?

 • Minta tervezése és megrajzolása az anyagra: figyelni kell, hogy kihímezhető minta kerüljön a textilre, hogy ne rontsuk el a rajzot, hogy illeszkedjen az anyag méretéhez
 • Figyelni kell a színek összeválogatásához, az öltéstípusok megválasztásához
 • Folyamatosan figyelni kell a tűre: ne vesszen el, ne húzódjon ki belőle a fonál, egyik öltésnél se szúrjam meg magam, mindig egyforma öltéshosszt készítsek vele, ha abbahagyom, hová szúrom, hogy megtaláljam, ne üljek bele…
 • Figyelni kell, mikor kezd elfogyni a fonál, hogyan tudom pótolni, hogyan fejezzem be a munkát.

Ne féljünk elkezdeni a gyerekekkel!

 • ha belekezdünk, akkor tudjuk, hogy azt a 15-30-45 percet, amit erre szánunk, ne szakítsa meg semmi
 • készítsük elő a szükséges anyagokat, hogy ne kelljen felugrálni
 • legyünk nyitottak: kezdetben megfelel többféle anyag is, fonál is, nem kell feltétlenül a legextrább hímzőért vagy textilért rohanni, 
 • adjunk lehetőséget a minta tervezésére, mert lehet olyan kreatív a gyerek, hogy nem is gondolnád...

Első lépésben:

 • Találtok itt a Letölthető minták között egy négyzetháló sablont
 • Használjátok ezt nulladik lépésként tervezősablonnak!
 • Rajzoljatok rá egyenes vonalakat, hullámvonalakat, cikkcakkokat, íveket, négyzeteket, virágokat, ahogyan mi is tettük annak idején, filctollal, színes ceruzával.

Innen folytatjuk, és bele is kezdünk az első öltésekbe.

Várunk vissza Benneteket!