Hímzés (2.rész) - Alapöltések gyerekeknek


A hímzés alapöltései

Ebben a részben szeretnélek még jobban megerősíteni benneteket abban, valójában mennyire egyszerű és kézenfekvő ez a tevékenység is a gyerekeknek, az összes többi kreatív elfoglaltsághoz hasonlóan.
Mégis viszonylag ritkán vesszük elő, de ezen most eljött az ideje változtatni! cheeky

Ha az alapokat megismertük, megkedveltük, és rájövünk, hogy mennyire könnyű is valójában, és milyen sokoldalúan fel tudjuk használni ezt az aprócska tudást a hétköznapokban, akkor fogjuk igazán megszeretni a hímzést heart

Kezdjünk bele!

ALAPANYAGOK:

Textília:

Szinte bármilyen alapanyag jó, ezt említettem az előző cikkben, ám az alap öltések megtanuláshoz szerencsés, ha egy kicsit sűrűbb szövésű anyagot választunk, ami nem túl merev anyag. Ez lehet akár egy leselejtezett, kinőtt pamut póló is például. Semmiképp ne válasszunk kezdéshez elasztikus anyagot.

Fonál:

A legjobb, ha pamut hímzőfonállal dolgoztok, ebből számtalan márka, szín kapható a különböző méteráru boltokban, vagy online webshopokban. Lényeg, hogy se túl vékony, se túl vastag ne legyen a fonál, például gyapjúfonál ne legyen, és különböző rugalmas, fémszálas fonalak sem jók a kezdéshez, mert nehezebben kezelhetőek, veszélybe kerül a sikerélmény crying

Tű:

Hímzőtűt használjatok, amiből szintén többféle kapható, vékonyabb, vastagabb, hosszabb és rövidebb. Kezdéshez az arany középút a legjobb! A hímzőtűnek szélesebb a foka, nagyobb lyuk van rajta, mivel vastagabb fonállal dolgozunk, mint varráskor. A hímzőtű hegye tompább a varrótűénél, viszont az sem túl jó, ha a keresztszemeshez használt nagyon tompa tűt veszitek, mert az nehezebben szúrja át az anyagot, kifejezetten aidákhoz, kongrékhoz való.

És akkor a lényeg:

Az öltéseket lerajzoltam nektek, hogy egyszerűbb legyen, és fotóztam is. Bármelyik  képre kattintotok, ki tudtjátok nagyítani.

 

1. SZÁRÖLTÉS:

Elkezdeni nyugodtan lehet a visszáján csomóval. Ha profi vagy, egy-két szál alá befűzöd a fonalat kétszer, úgy, hogy a színén ne látszódjon, csomózás helyett, nevezzük ezt elvarrásnak. 

A száröltés lényege, hogy a kis leöltött szakaszok egymásra picit ráfednek. Ezt úgy éred el, hogy a leöltést követően a következőt az előző végpontjánál kicsit hamarabb hozod fel, nem az öltés végpontjában. Akkor szép egyenletes a munka, ha az öltéshosszok egyenlőek.

enlightened  Hogyan tudod variálni? enlightened

 • ha váltogatod az öltéshosszokat, például apróval kezded, és egyre hosszabbakat öltesz, nyilván egy szép ritmus szerint,
 • az előző öltésre ráfedés hosszúságával, azaz egy szem végpontjában jössz fel, vagy hamarabb. Ha például beöltesz mindig a szem közepéig, tömöttebb lesz a hímzésed.

Befejezés: az utolsó szemet leszúrva a visszáján a fonalat a tűvel visszavezetjük pár szemen, és kétszer-háromszor hurkolunk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. LÁNCÖLTÉS:

Kezdés ugyanaz, csomó, vagy profiknak bevarrás.

Egymás mellé kell ölteni, és kicsit lejjebb, átlósan beszúrni. Attól lesz hurok, hogy a fonalat a tű "kikerüli", azaz fölötte halad.

Mindig a már elkészült hurok aljának jobb oldalába szúrj, ezzel szélesíted ki a hurkot, és ahol a tű kijön, az jelöli ki a következő hurok öltéshosszát. Ez a fontos mozdulat igazán, hogy egyforma méretű hurkokat kapjunk.

Mivel haladós, látványos, a gyerekek szeretik cheeky

enlightened  Hogyan tudod variálni? enlightened

 • Nagyon jó ehhez az öltéshez is a színátmenetes fonál.
 • Ha túlfeszítetted a szemet, mindig igazítsd ki, a tű hegyével picit lazítsd vissza.
 • itt is lehet növekvő-csökkenő öltéshosszokkal játszani.

Befejezés: az utolsó szem után az utolsó hurok alá beszúrunk, ez fogja le a hurkot, ezzel a visszájára vezetjük a fonalat, és ahogy a száröltésnél, a fonalat a tűvel visszavezetjük pár szemen, és kétszer-háromszor hurkolunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. LAPOSÖLTÉS:

Itt a kezdés kicsit más: férceld a fonalat a mintába, és majd úgyis ráhímzel, eltűnik, s mivel nincs szabadon, nem bomlik ki. Ne csomózd, mert kipúposodik és ronda lesz.

A legfontosabb, hogy párhuzamosokat kell ölteni. A tű beszúrásai ferdén mennek, ettől nehezebb egy kicsit ezt a hímzést szépen, és egyenletesen kivitelezni, és ezért igényel különösen nagy odafigyelést, mert ezt tartani folyamatosan kifejezett sok koncentrációt igényel. Viszont nagyon mutatós.

 

enlightened  Hogyan tudod variálni? enlightened

 • Nagyon szép hatást lehet elérni itt is a színátmenetes fonállal.
 • Ha túlfeszítetted a szemet, itt is igaz, hogy mindig igazítsd ki, a tű hegyével picit lazítsd vissza.
 • Ha elrontottál akár csak egy öltést is, érdemes visszafejteni,  mert az egész összképet el fogja rontantani.
 • Bővülő, szűkülő mintánál figyelj a fokozatosságra.
 • Fentről lefelé érdemes haladni.

Befejezés: az utolsó szem után a fonalat már nem hozzuk fel a színére, hanem csak visszavezetjük pár szemen, és valamelyik szem szélénél kétszer-háromszor hurkolunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

enlightened EXTRA TIPPEK enlightened

 • Kombináljátok a különböző öltéstípusokat egy hímzésen belül, nagyon érdekes eredményeket érhettek el smiley
 • Keressetek itt a kezdéshez egyszerű mintákat, virágot, pillangót, vagy itt gyümölcsöket, sünit, kagylót, csillagokat, hópelyheket! A sablonokat folyamatosan töltjük fel.
   
 • Ha a gyerkőccel együtt ti is megszerettétek, heartbelekerülhet így aztán a gyerkőc jele, neve, az ovis cuccokba, törölközőre lakástextileket díszíthettek vele, függönyt, párnát, lámpabúrát, pólót, bármit, amihez kedvetek tartja.
   
 • Kombinálhatjátok ezeket az öltéseket flitterekkel, gyöngyökkel, rávasalható ékkövek köré is hímezhettek aztán, így végül csodaszép dolgok készülhetnek. cool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő cikkben megmutatom a keresztszemest, írok a tű fajtákról, tű méretekről.

No és addigra talán előkerülnek az ovis munkáim is a rejtekhelyükről... cheeky

~~~ ¤¤¤ ~~~ Tartsatok velem! ~~~ ¤¤¤ ~~~