Hűsítő Hullámok avagy Én és a FAGYIGÉP ...

Elfogtunk egy levelet... smiley

... pontosabban egy e-mailt, amelyben Ilcsu, az NYPV 3. tagja, 3 gyermek szerető édesanyja és "Endrének, annak a drága embernek" a becses felesége - egyben lekes, kedves barátnőnk meghív bennünket egy kellemes nyári délutáni fagyizásra, de nem akármilyen fagyizásra... Saját házi készítésű remekműveinek megdézsmálására devil

Nyilván nem mondtunk nemet...

A "cuccok" aaaannyira jól sikerültek, hogy könyörögve kértük a gazdasszonyt, ugyan már, lenne olyan kedves, és megosztaná tapasztalatait a mélyen tisztelt olvasóinkkal is, kárpótlásul, ha már egyszer ők kimaradtak a levendulás fehércsokifagyi és a karamellizált dióval turbózott mascarpones körtefagyi crying - mint TOP termékek - ízeinek mámorító élményéből...

Hát tessék...

Alább álljon itt Ilcsu beszámolója a fagyikészítés szenvedélyéről cool

Jó szórakozást, reméljük, kedvet kaptok Ti is smiley

heartNóra, Anna heart

" Nem emlékszem már pontosan, hogy is kezdődött a kapcsolatom a fagyigéppel…smiley

…Talán láttam/hallottam valahol a házi fagyiról és kedvet kaptam hozzá… Szeretek a konyhában alkotni, de csak mértékkel, mert „kis” családom nem épp vállalkozó kedvű és amúgy is a hagyományos magyar konyhát részesítik előnyben bármiféle egészséges újítással szemben…

Szóval a fagyi. Munkahelyi beszélgetés alkalmával derült ki, hogy az egyik lánynak van otthon egy elfekvőben lévő fagyigépe. Sohasem használták és nagyon úgy nézett ki, nem is fogják. Éreztem, sorsom ezzel megpecsételődött. laugh A fagyigép rövid időn belül már nálunk volt, én pedig recepteket vadásztam a neten. Természetesen az előző tulajdonos némi kísérletezés után kellő mennyiségű fagyival lett jutalmazva. angel

Ekkor még az alap ízeket helyeztem előtérbe, azért annyira én magam sem vagyok bátor… wink Maradt tehát a csoki, természetesen holland kakaóból és étcsokiból tejszínnel, a vanília, az eper, és a citrom. Mindig kétkedve olvastam az öndicséreteket a receptek végén, de be kell valljam, sokszor teljesen jogosak voltak. cheeky A csoki kiemelkedően finom lett! yesTermészetesen csakis én ettem, így kénytelen voltam elkészíteni a gyerek- és férjbarát verzióját is Milkából. Szerintem ez vétség a csokoládéval szemben, nem is merem nyilvánosan csokifagyinak hívni a készterméket, de nem volt választási lehetőségem. smiley A gyerekek már csak ilyenek... A többségük az édes(ség)et kedveli. Azért némileg kontrollálom a szénhidrátot az életükben, pl. ugyan tejcsokival készítem nekik a fagyijukat, de mellé már nem teszek semmiféle édesítőt a masszába!

                      

Lehetséges, hogy létezik olyan ember, aki nem ismeri a házi fagyikészítés menetét???surprise

heart Íme egy gyorstalpaló! heart

Először is venni kell egy fagyikészítő gépet. Meglepő módon a piacon nincs nagy választék, legalábbis tavaly, amikor a régi kis kedvencemet lecseréltük egy újabbra, ezt tapasztaltam. Árban sem nagy a szórás, a működési elv viszont mindegyiknél azonos. Nekem egy ismert márkájú gépem van már, de a tesóm, akit 1 év után megfertőztem, azaz vettem neki is egy gépet, egy noname-et használ. Én semmi különbséget nem érzek, szóval mindenki tetszése és pénztárcája alapján bátran választhat. cool

A fagyigép egy dupla falú edényből és egy keverőfejből áll. Az edényt minimum 12-24 órára be kell tenni a fagyasztóba használat előtt. Később már elég lesz kevesebb idő is, nem szabad megijedni. És ezzel máris új értelmet nyert a fagyasztó/hűtő takarítása. enlightened A cél, vagyis a fagylalt érdekében bármit!!! laughNekem nem tartozik a kedvenc házimunkám közé a fagyasztó rendbe tétele, de nyár elején még szinte kedvem is van hozzá. blush

Ha már kellő időt töltött a tartály a fagyasztóban, és elkészült az első adag massza is, készen vagyunk. A tartályra ráillesztjük a keverőfejet, bekapcsoljuk és már önthető is bele a massza. Keverés közben a masszánk folyamatosan hűlni fog és kb. akkor lesz jó, amikor már majdnem fagyos. Eddig nekünk semmi dolgunk vele, legfeljebb egy dobozt kell előkészíteni, amiben majd tárolni fogjuk a kész fagyit. (Arra a rövid kis időre, amíg el nem tünteti a lelkes közönség.cheeky) Egyszerre kb. 1liter fagyi készíthető így. Én némi rutinnal a hátam mögött, már eleve mindenből dupla adagot készítek. wink Ha nincs kint 40 fok, akkor egymás után beönthető a tartályba a 2 adag és még a 2.-hoz is jut kellő mennyiségű hűtőerő. Ha látjuk, hogy a masszánk elérte a megfelelő szilárdságot (fajtától függően 20-30perc), akkor egyszerűen a gép kikapcsolása után kiszedjük és készen is vagyunk. Előfordult nem egyszer velem is, hogy csak arra lettem figyelmes, mintha kattogna a gép. Nem kell megijedni, gond nincs, a massza hamarább megszilárdult, mint reméltük…yes

A kezdeti alap ízek 2-féleképpen készülnek. Vannak olyanok, aminek tejes-tejszínes az alapja, ezt keverem össze pici cukorral habosra vert tojássárgájával, majd az egészet besűrítem gőz fölött. Így készül a csoki, a vanília, a karamell.

Ezzel szemben a gyümölcsösöket vétek lenne „elrontani” főzéssel, gőzöléssel. A nyers gyümölcsöt keverem össze tejszínnel, tejszínhabbal, vagy a citrom esetében kefirrel. Pici só mindenbe kerül, csakhogy jobban kihozza az ízeket.

Az évek során a kínálat erőteljesen bővült. Egyrészt kedvet kaptam a kísérletezéshez, itt aztán a család egyetlen tagja sem ellenkezik, másrészt jócskán megnövekedett az igény, harmadrészt, amíg itthon voltam, még az időmből is kitelt ugyan csak esténként, amikor mindegyik gyerek ágyban volt és remélhetőleg aludt devil Ma már kóstolható nálunk szeder, málna, fahéjas szilva, fehércsoki levendulával, sárgabarack, őszibarack, mascarpones körte karamellizált dióval és a gyerekek nagy kedvence, a pillecukor. Ez utóbbiból 2 adag készül a nyár során, be kell osztaniuk. Próbálom az ízlésüket formálni, de valahogy mindig az a legfinomabb, ami a legkevésbé egészséges. Várakozó listán van (ha rajtam múlik, az idők végezetéig) a zizi, a gumicukor, a kóla és társai. Lesz viszont még több gyümölcs és a következő, tesztüzemmódú próbálkozásom a levendulás citrom, ill. mentás málna lesz. A határ csakis a fagyasztó kapacitása és a dobozkészlet…

Ennyi. Nem ördöngösség, nincs benne varázslat, viszont a végeredmény felejthetetlen. Amióta van itthon saját gépünk, néha ugyan elmegyünk cukrászdába a légkör kedvéért, de dobozos jégkrémet sosem veszünk. Nem mondom, 1-2 jégkrém márkát azért én is szívesen megkóstolnék (pl. Haagen-dazs), de nincs már neki hely. Az alapanyagokat megbízható helyről szerzem be, gyümölcsöt a szüleimtől, vagy a kedvenc nagycsaládos árusomtól, tojást csakis a Molnár tanyáról. Így pontosan tudom, hogy mit eszünk, mit esznek a gyerekek és a vendégek. Aki pedig egyszer kóstolta a fagyimat, az sokáig emlegeti és amint teheti, visszatér. Kell ennél több?smiley

Veres-Marincsák Ilona (Ilcsu)"