Ha elmúlik Karácsony…

Karácsonykor együtt ünnepelünk szeretteinkkel és megajándékozzuk egymást. A Karácsony az érzelmeinkről szól. Ki akarjuk fejezni a szeretetünket.
Adni akarunk
.

De mit adhatunk? És mi számít igazán?

Régóta tudjuk, hogy a legszebb ajándékokat nem lehet boltban megvenni. De hát melyek is ezek pontosan?

Talán a legfontosabb dolog, amit adhatunk, az IDŐ, amit együtt töltünk a gyerekeinkkel. Még akkor is, ha éppen Karácsonyra készülünk.

Készítem az Ünnepi Vacsorát és a fiam segíteni akar a főzésben. Már éppen elhessegetném, amikor rádöbbenek, hogy most ugyan rengeteg a tennivaló, sokkal több, mint máskor, de tulajdonképpen hová is rohanok én? Kinek akarok megfelelni? Mi számomra a fontosabb? Nekem most az a legfontosabb, válaszolom magamnak, hogy a fiammal együtt főzzünk. Az ezzel járó többletidőt pedig majd lecsippentem máshonnan, mert úgy fogom alakítani, hogy legyen rá lehetőségem. Mármint a csippentésre. Karácsony van. A szeretet ünnepe. Mindig, minden nap, és most is az a legfontosabb, hogy kifejezzem a szeretetemet.
ÉS rögtön elhatározom, hogy máskor is így teszek majd, ha csak tehetem!
yes

TEHÁT ennek szellemében megengedem, hogy a sült húshoz fokhagymát pucoljon és felvágja, mutatom, hogyan érdemes. Engedem, hogy a kilencediknél megunja és otthagyja az egészet. Engedem, sőt megkérem rá, hogy aprítsa fel az aszalt szilvát a mártáshoz, hiszen ez nekem irtó nagy segítség. Engedem, hogy a nyers húst saját készítésű fűszersóval bedörzsölje, csapkodja és játsszon vele, majd „Fúj, ez undorító!” felkiáltással otthagyja az egészet, amikor megunta. Engedem, hogy a húst védőkesztyűvel felszerelkezve a forró sütőbe tegye. Engedem, sőt kérem, hogy söpörje fel a szemetet, mert ez nekem óriási segítség. Minden mozzanat után megdicsérem, hogy milyen ügyes volt, és megköszönöm a segítségét. Vacsoránál természetesen bejelenti, hogy a vacsorát Ő főzte, anya csak kicsit segített. smiley A közös főzéssel elveszített időt azzal kompenzáltam, hogy a karácsonyfára nem kerültek fel azok a díszek, amiket a kiskorú karácsonyfa díszítő nem tett fel, mert miközben kecses szökkenésekkel, forgásokkal és egyéb kortárs balett elemekkel színesített baseball bemutatót tartott a díszekkel, a törékeny példányokat hatótávolságon kívül helyeztem, későbbi ráaggatás céljából. Nos, erre már nem volt időm. smiley A karácsonyfa egyébként gyönyörű lett! smiley Az ünnepi sminkemre sem volt már idő, sőt az ünneplő ruhám kiválasztására sem. Ezért egy átlagos munkanapot idéző blúz-pulóver-farmer kombóval érkeztem az ünnepi asztalhoz. Csillogó szemekkel és csillogó bizsukkal. Mosolyogva, elégedetten és boldogan. smiley

A másik legfontosabb dolog a (karácsonyi) szünetben a SZABADSÁG. A kötelességek és korlátok nélküli szabadság, az „Azt csinálok, amit én akarok!” (nyilván a józan ész határain belülsmiley). Nincs koránkelés, nincs mindennapos házi feladat, nincs év végi felmérő dolgozat, nincsenek edzések. Nincs stressz. Szabadság van a szó valódi értelmében. Szabadon dönthetnek arról, hogy mit csinálnak. Nincs senki, aki ott áll fölöttük és hajtja őket, hogy igyekezzenek, mert most valami mást kellene már csinálni és kb. 10 perc múlva már valahol máshol kellene lenni. Így a gyerkők végre azt csinálhatják, ami jólesik.

ÉS rögtön elhatározom, hogy máskor is így teszek majd, ha csak tehetem! yesA hétvégeken legalább az egyik napon. Csudába a programokkal!!!

Így lehet naphosszat hasoncsúszva legózni, lehet focikapus vetődéseket ugrani a heverőre órákon keresztül, nem sietünk sehová. Lehet egész álló nap TV-t nézni fejfájásig. Lehet henteregni a padlón, afrikai szavannásat játszani és ha szerencsénk van, nekünk szülőknek, akkor nem nekünk jut a zsiráftetem kevésbé magasztos szerepének alakítása. cool Alapvetően fontos dolgokat lehet elsajátítani, melyek a jövőre nézve rendkívüli jelentőséggel bírhatnak és most van idő a begyakorlásra is: hogyan lehet a feldobott mogyorót szájjal elkapni illetve hogyan lehet az adventi koszorún a gyertyát orral elfújni! laughlaughlaugh

A harmadik legfontosabb dolog, amit adhatunk, a FONTOSSÁGI SORREND. A (karácsonyi) szünetben van időnk és lehetőségünk, hogy kifejezzünk: nekem Kicsim, TE fontosabb Vagy, mint a vásárlás, mosás, főzés, takarítás, stb. Nekem Te fontosabb Vagy annál, minthogy veszekedjek veled, ha fel kell törölnöm a fürdőszobát, mert valaki cunamisat játszott a kádban… Vagy hogy valaki összepiszkította az Ünnepi Terítőt, mert már szenteste leette halászlével, de szerencsére azért jutott az új Ünnepi Ingre is… cheeky És persze vannak muszájok és szabályok, de ezektől néha igazán el lehet tekinteni, nem? Máskor 8-kor ágyban a helyed, most 10 után még BESZÉLGETÜNK alapvetően fontos dolgokról. Vajon a bébivaránusznak elég éles a látása? Hány holdja van a Jupiternek? Melyik a kedvenc részem az új GeronimoStilton DVD-n? Mi legyek a farsangon: baseball játékos vagy nemzetközi kém? wink (Itt szeretném megjegyezni, hogy nekem fogalmam sincs mi a különbség a nemzetközi kém és a sima mezei kém ruházata között, úgyhogy remélem sarjam mégis a másik lehetőség mellett dönt. indecision ) ÉS BESZÉLGETÜNK és beszélgetünk és beszélgetünk. Sokat. Reggeli, ebéd és vacsora közben is. Fürdés közben is, mert erre van a legkevesebb idő évközben. Miért is?

ÉS rögtön elhatározom, hogy máskor is így teszek majd, ha csak tehetem! yes

Szilveszterkor pedig az ÓÓóóóóRIÁSI élmény, hogy éjfélig fennmaradhat MINDENKI, koccinthat pezsgővel, mint a felnőttek és csak utána kell aludni. Ki mondta, hogy fogat mosni nem kell???…

A Karácsony a szeretet ünnepe. Meg is ünnepeljük: gyertyát gyújtunk az adventi koszorún, karácsonyfát díszítünk, finomságokat készítünk. Boldog, békés Ünnepet kívánunk szeretteinknek. Ünneplőbe öltözünk, hiszen ünnepelünk: megemlékezünk Jézus születéséről és arról, hogy egyre rövidebbek lesznek az éjszakák.

Karácsonykor élményt adunk és kapunk. Hiszen a Karácsony csodája a szeretet csodája, ami bennünk van, és bár odaadjuk másoknak, vissza is kapjuk.

A Karácsony csodája a szeretet csodája, ami bennünk van mindig, minden nap. A szeretet csodája pedig az, amit odaadunk egymásna könzetlenül a hétköznapokon is. Minden ünneptelen novemberi szürkeségben, fagyos márciusban vagy rekkenő augusztusban. Ez valódi csoda, hiszen látszólag ok, indok és alkalom nélkül tesszük, csak azért, mert a szeretetet, amit érzünk a másik iránt, kifejezzük. Ezt az adni akarásunkat adjuk oda egymásnak nap, mint nap. A Karácsony a szeretet ünnepe, de ennél jobban már nem tudunk szeretni… Nem is kell. Elég, ha a mindennapokban odaadjuk egymásnak magunkat, meg az együtt töltött időt. Tudjuk, hogy mi a legfontosabb, és mi az, ami igazán számít.

Nem az ajándékhalmoktól lesz teljes a Karácsony csodája, hanem attól, ha tulajdonképpen alig különbözik a hétköznapoktól.