Készítsünk Kódfejtő játékot! :-)

KÓDFEJTŐ JÁTÉK KÉSZÍTÉSE

Mai blogunkban egy kreatív kódfejtőt mutatunk meg Nektek, amit minden korosztályra elkészíthettek, pici átalakítással, a gyerekek imádni fogják a titkos üzenetek írását! smiley Elárulom titokban, azt fogják legjobban évezni, hogy  Ti, felnőttek, nem értitek wink  Tegyetek úgy...

Szükséges eszközök, anyagok:

• nagyobb, színes karton
• olló
• körző
• vonalzó
• ceruza, filctoll
• Milton-kapocs, vagy régi nevén "Jancsi-szög”

Eredetileg a barátnőmnek írtam kódolt üzeneteket, de mivel igen jól ismeri a rovásírást indecision, ezért megnehezítettem a dolgát azzal, hogy összekutyultam a betűket. wink De azért, hogy mégiscsak el tudja valahogy olvasni, adtam hozzá egy kis segítséget. (Katt a képre, és megnyílik nagyban új ablakban.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Először felírtam az általam használt 3 ABC-t szépen sorrendben. Aztán jól összecseréltem a betűk sorrendjét (csak a magyart hagytam meg eredetiben). Hogy ne hagyjak ki egyet se, vagy, hogy ne írjam le kétszer ugyanazt a karaktert, úgy csináltam, hogy az elsőre rendesen felírt ABC-ből mindig kihúztam azt, amit már beírtam a „kódolt” táblázatba. Kicsit időigényes volt a folyamat, de ez még nem a bonyolult rész.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel 3 ABC-t használtam, ezért 3 különböző méretű körlapra volt szükségem. Én ezt egy sima szürke kartonból csináltam, de sokkal jobb, ha eleve színes kartonnal dolgozunk, így megúszhatjuk a ragasztást. Mielőtt kivágnánk a köröket, osszuk be körzővel a körvonalat, hogy tudjuk, hova kell majd írnunk a betűket! Az én esetemben a magyar ABC-hez kellett 44 hely, de beleraktam még egyet, hogy könnyebben össze lehessen párosítani az ABC-ket. (A szakaszfelezésben és a kör felosztásában általános iskolások előnyben vannak - legalábbis én akkor tanultam.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha megvannak a kör szélén a kis vonalkáink, akkor kivághatjuk a köröket, kilyukaszthatjuk a közepüket és rá is írhatjuk a betűket.

Ha esetleg nem színes kartonnal kezdtünk, akkor még vár ránk egy kicsit macerás folyamat:

- (különböző) színes lapon rajzoljuk körbe a köröket
- vágjuk ki és lyukasszuk ki a közepét
- rögzítsük Jancsi-szöggel/ fogjuk össze a színes kört a kartonnal, hogy átrajzoljuk a beosztásokat
- ragasszuk össze
- amint megszáradt rá is írhatjuk a betűket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha minden körünkre ráírtuk a „kódolt” táblázatunk karaktereit, akkor egymásra rakhatjuk és középen a Jancsi-szöggel egymáshoz rögzíthetjük őket. Így szuperül lehet majd forgatni a köröket, hogy megtaláljuk a helyes betűt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a kódfejtő elkészült, jöhet a bogarászós cheeky rész: írjuk meg a levelünket először csak magyarul, hogy ne bonyolódjunk bele. Aztán keressük ki, hogy melyik betű melyikkel lett párba állítva és szépen kódoljuk le az üzenetünket.

Remélem meghoztam a kedveteket egy kis titkosíráshoz vagy kincskereséshez!

Mellékelek pár ABC-t inspirációnak (Katt  képre, és menthető, nyomtatható):